Eduskuntavaalit 2019

Eduskuntavaalit järjestetään seuraavan kerran sunnuntaina 14.4.2019. Ennakkoäänestys on kotimaassa  3. – 9.4.2019 ja ulkomailla 3. – 6.4.2019.

Eduskuntavaaleissa valitaan 200 kansanedustajaa ja siinä saavat äänestää kaikki äänioikeutetut, eli viimeistään vaalipäivänä 18 vuotta täyttäneet Suomen kansalaiset.

 

Eduskuntavaaleissa 2019 voi äänestää kuka tahansa täysivaltainen henkilö. Täysivaltainen henkilö tarkoittaa, että henkilö ei ole holhouksen alainen tai alaikäinen. Vain äänestämällä voit vaikuttaa siihen, millaiset henkilöt päättävät asioista eduskunnassa.

Ulkosuomalainen on Väestörekisterikeskuksen äänioikeusrekisterissä merkitty äänioikeutetuksi siihen kuntaan, joka viimeksi oli hänen kotikuntansa Suomessa (väestökirjanpitokunta). Jos ulkosuomalaisella ei ole ollut kotikuntaa Suomessa, hänen väestökirjanpitokuntansa määräytyy äidin, isän tai puolison kotikunnan tai väestökirjanpitokunnan mukaan. Jos väestökirjanpitokunta ei enää kuulu Suomen alueeseen, äänioikeusrekisteriin merkitään kunnaksi Helsinki.

Eduskuntavaaleissa vaalipiireissä on omat ehdokkaat, joten voit äänestää vain oman vaalipiirisi ehdokasta. Kaikille äänioikeutetuille lähetetään postin välityksellä ilmoitus äänioikeudesta (ilmoituskortti), joka sisältää muun muassa tiedon siitä, missä vaalipiirissä henkilö on äänioikeutettu. Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa oma vaalipiirisi määräytyy sen mukaan, mikä oli väestötietojärjestelmään merkitty kotikuntasi 22..2.2019.

Olennaista on

 

  • äänestää yleensä,
  • miettiä puoluetta ja valita se
  • valita henkilö.

 

Aina on niitä, jotka äänestävät ja heidän äänensä ja valintansa ratkaisevat sen millaista politiikkaa tehdään ja saadaanko aikaan muutos. Vaaleissa voit vaikuttaa vain äänestämällä!

Luonnollisesti toivon, että mahdollisimman monessa lipussa on numeroni.