Itsenäisyydestä

Ihmiset kerääntyvät tämän päivän aikana juhlimaan maamme itsenäisyyttä. Se on hieno asia, niin se juhliminen kuin myös itsenäisyys. Maxi ICA Stormarknad Haparanda on tänään auki yhdeksään saakka. Menee muuten kiinni samaan aikaan kuin joen toisella puolella Citymarket, vaikka siellä on tavallinen arkipäivä ja meillä täällä tärkein kansallinen juhlapäivä. Haaparannassa Systembolaget on auki tänään kuuteen, eli siellä voivat pohjoisen ihmiset poiketa, jos vahvemmat juomat ovat loppu. Tuo muuten on niitä isoimpia eroja Ruotsin ja Suomen välillä tänään. Kansallinen juhlapäivä ei eroa meillä arjesta juuri mitenkään.  No joo, kyllähän iso osa ihmisistä on vapaalla töistään, myönnän sen.

Tuo juhlan merkityksen väheneminen on asia, joka minua ärsyttää. Tuntuu kuin emme osaisi kunnioitta kirkollisia juhlapäiviä tai tällaista merkittävää asiaa kuin Itsenäisyyspäivä.  Itsenäisyyden ovat tietyt ryhmät omineen itselleen, tuntuu kuin minulla sosialidemokraattina ei olisi edes oikeus kunnioittaa sitä tai sanoa, että isänmaa on minulle tärkeä asia. On se. On muuten jännä piirre, kuinka maailmalta on opittu se tapa, että urheilijan voittaessa vaikka olympiakultaa tai muun mestaruuden, hänelle kiirehditään viemään Suomen lippu hartioille. Minä en sitä ottaisi. Huolta ei ole, en ole koskaan ollut mikään erityinen urheilija. Mutta miksi en ottaisi. Siinä juhliessa lippu saattaa osua maahan, ja se ei ole koulussa ja lapsuudessa muuten saamani opin mukaan Suomen lipun kunnioittamista. Taidettiin joskus sanoa, että jos lippu osuu maahan, se on lipun häpäisyä.

Liityn tänään monen muun joukkoon ja katselen Itsenäisyyspäivän vastaanottoa. Joitakin asioita on jäänyt jo väliin. En ole katsonut Tuntematonta sotilasta, en tiedä edes tuleeko se tänään. En vähättele elokuvaa, mutta toivon sydämestäni, että suomalaisten ei tarvitse enää osallistua sotiin. Katsoin päivällä ruotsalaisen ohjelman taistelu Ahvenanmaasta. Se oli sota, joka käytiin myös Suomen maaperällä. Ohjelman viesti oli, että aikanaan Suomen ja Ahvenanmaan menettäminen oli Ruotsille raskas paikka. Aikanaan noin sata vuotta sitten he olettivat, että nyt Ahvenanmaa palautuu heille. Se, että näin ei tapahtunut, oli jälleen kova paikka. Myös Ahvenanmaalla toivottiin tuolloin Ruotsiin liittymistä. Ohjelman mukaan Ahvenanmaalla hyvin pieni osuus ihmisistä toivoo enää Ruotsiin liittymistä, nykytilanne on hyvä maakunnan kannalta.

Lopetan nämä mietteet ja toivotaan oikein hyvää Itsenäisyyspäivää kaikille, toivottavasti osaamme viettää sitä kunniakkaasti sen arvon mukaisesti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s