THL: n raportti alkoholilain muutoksen vaikutuksista

2018 astui voimaan alkoholilain uudistus. Sen puitteissa käytiin kovaa keskustelua mahdollisista vaikutuksista. THL arvioi, että tuleva lakiuudistus kasvattaa alkoholin kokonaiskulutusta noin 6 prosenttia. Haittojen uskotaan lisääntyvän samassa suhteessa. Esimerkiksi alkoholiin liittyviä kuolemantapauksia uskotaan olevan jatkossa 150 enemmän vuosittain. Pekka Puska totesi MTV:lle vuoden 2018 alussa, että ” tämä laki ei vaikuta heihin, jotka jo käyttävät alkoholia väärin, eli ovat alkoholisoituneita. He kyllä hommaavat omat alkoholinsa. Kysymys on siitä yksinkertaisesta seikasta, että mitä enemmän juodaan viinaa, sitä enemmän ongelmia tulee”.

Tänään oli mm. Demokraatin verkkosivuilla uutisointi THL: n raportista lakimuutoksen vaikutuksista. Raportissa todettiin, että ” vuosina 2019 ja 2020 alkoholin aiheuttamiin sairauksiin ja myrkytyksiin kuoli noin 160 henkilöä enemmän vuodessa kuin ennen lakimuutosta vuonna 2017. Vuonna 2020 näistä syistä kuoli kaikkiaan noin 1700 ihmistä”.

Lakiuudistuksen jälkeen alkoholikuolleisuus lisääntyi enemmän kuin alkoholin kulutus väestötasolla. Tämä viittaa siihen, että alkoholia runsaasti juovat ovat lisänneet alkoholinkäyttöään muita kuluttajia enemmän, tutkimusprofessori Pia Mäkelä sanoo THL:n tiedotteessa.

Mitä itse ajattelen tai olisiko tässä tarvetta viisastella tyyliin mitä sanottiin? Ei ole tarvetta, vaikutukset olivat ennakoitavissa. Nyt on keskusteltu siitä, että viinien myynti olisi siirrettävä maitokauppoihin ja Alkon monopolia olisi uutoinkin asteittain murennettava. Kokoomuksen puoluekokoustavoite on tuoda myös viinit ja vahvemmat alkoholit ruokakauppaan. Puolueen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo huomauttaa, että ” Alkon kautta kulkee enää noin kolmasosa kaikesta Suomessa juodusta alkoholista. Wallinheimon mukaan on sen vuoksi kyseenalaista väittää, että monopolilla suojeltaisiin kansanterveyttä”.

Oma näkökantani siitä, että alkoholin myynnin siirtäminen päivittäistavarakauppaan on haitallinen, ei ole muuttunut mihinkään. Kokoomus on monessa asiassa valmis ottamaan esimerkkejä Ruotsista, kuinka siellä kaikki on paremmin kuin meillä täällä. Alkoholipoliittisessa keskustelussa ei nosteta esille sitä, että Ruotsissa päivittäistavarakaupassa ei myydä 3,5 % vahvempia tuotteita. Ruotsin systeemille ja kansanoluelle on naurettu. Hyvin he näyttävät pärjäävän systeeminsä ja Systembolagetinsa kanssa. THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta toteaa, että myyntipaikkojen määrän rajaaminen ja myynninedistämistavoitteen poistaminen alkoholimarkkinoilta on keskeinen keino ehkäistä alkoholihaittoja ja edistää väestön hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta. Tässä alkoholin vähittäismyynnin yksinoikeusjärjestelmä on avainasemassa. Linja on sama kuin hänen edeltäjillään Puskalla ja Juhani Eskolalla. Eskola muistaakseni välillä oli sitä mieltä, että haittoja oli yliarvioitu. Näin ei näyttäisi käyneen.

Toivon vahvasti, että Alkon asemaa ei purettaisi. Näytöt haittojen lisääntymisestä on jälleen kerran nähty.

https://demokraatti.fi/raportti-lakiuudistus-lisasi-alkoholihaittoja-thl-varoittaa-alkon-monopolin-purkamisesta?fbclid=IwAR1Dk4YlQBEm1AJlMIq5_MJnn9l6SHi-kslx1jhFmK_BKSENilAhdzMCxvU

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s