Ei kannata ihmetellä

En asu Ruotsissa, joten en kovin tarkkaan tiedä mitä siellä tapahtuu, mitä lehdissä kirjoitetaan jne. No politiikan peruskuvioista siellä kirjoitellaan ja puhutaan Suomessakin. Twitterissä seurasin Daniel Suhosta, en seuraa enää. Syy on sama miksi en seuraa Timo Furuholmin myös erinomaisia twiittejä. Tein nopean ratkaisun kun Elon Musk teki kauppoja yhtiöstä mielenkiintoisella suunnitelmallaan. Nyt seuraan naapurimaasta ministeri Anders Ygemania facebookissa.

Mutta ei minun sosiaalisesta mediasta pitänyt kirjoitella, vaan journalismista. Tutkiva journalismi on tärkeä, sehän on monella lailla demokraattisen yhteiskunnan elinehto. Jos epäkohtia ei nosteta esille, keskustella väärinkäytöksistä, olisimme jollain lailla puskassa, väärässä todellisuudessa. No, moni toki on siellä, sillä he lukevat ja kuuntelevat vain yhdenlaisia uutisia, niitä, jotka tulevat tiedotusvälineistä, jotka noudattavat heidän omia ajatuksiaan ja omaa totuuttaan. Niin, ei sitä yhtä totuutta tarvitse mennä hakemaan Venäjältä tai Trumpin kanavista, sen löytää halutessaan myös kotimaasta, ihan nurkan takaa.

Asiani liittyy uutisointiin, jotenkin sen perussävyyn. Joskus tuntuu siltä, että meillä Suomessa kirjoitellaan vähän kaikessa siitä, mikä meni pieleen.  Jos joku yrityshanke menee pieleen, siitä kirjoitellaan/ uutisoidaan tyyliin olihan tämä arvattavissa. Yllättäviä, todella rohkeita hankkeita lähdetään usein arvioimaan tyyliin mikä siinä on hämärää, missä se voi mennä pieleen ja ei se kuitenkaan onnistu. Kun se ei onnistu, voidaan todeta, että näinhän minä heti alussa sanoin. Kuitenkin osa Suomesta on yhä enemmän näiden Pelle Pelottomien varassa, sillä ns. vakaat sijoittajat ja iso kotimainen raha ei lähde koettamaan sivummalle: ei siellä ole kunnollisia liikenneyhteyksiä, riittävästi asuntoja, etäisyydet ovat pitkät jne. Kirjoittelussa tuntuu aika ajoin olevan vallalla vanha puolankalainen perusviisaus pessimisti ei pety.

Tuo tietynlainen negatiivinen perussävy on mukana monessa, myös urheilukirjoittelussa. Jalkapallo-ottelun tulos 10 –  1 ei kuitenkaan ole pelkästään epäonnistuminen ja se tarjoaa myös mahdollisuuden. Hävinneelle joukkueelle positiivisen löytäminen on vaikeampaa, se toimii herätyksenä. Ystäväni Teemu muistaa takavuosilta yhtä hyvin kuin minä kuinka Tampereen Ilves voitti jalkapallossa viimeisellä kierroksella periaatteessa merkityksettömässä ottelussa jo putoamaan tuomitun vastustajansa juuri noilla lukemilla. Erilaisten sarjasta vetäytymisten jälkeen nuo maalit olivat elintärkeitä, nousikohan Ilves maalin tai kaksi maalia paremmalla maalierolla liigaan ja ja siinä oli uuden alku. Se uusi nähdään edelleen Veikkausliigassa.  Eilen Gnistan voitti tuolla samalla tuloksella vastustajansa oman sarjansa kolmannella kierroksella. Noiden maalien merkitys saattaa näkyä erityisen tärkeänä syksyllä, puoleen ja toiseen.

Mutta, palaan otsikkoon. Sen, ei kannata ihmetellä, ideana tässä on, että aina ei kannata ihmetellä jos moni asia onnistuu läntisessä naapurissa paremmin kuin meillä. Jos nostetaan esille helposti mahdollisuuksia mikä voi mennä pieleen ja tietyllä tavalla myös paneudutaan pieleen menemisiin pieleen menemisinä eikä haeta niistä sitä hyvää ja mahdollisuuksia, jäädään sinne jälkijunaan.

Niin, kyllä tiedän, että Ruotsissa on myös arvostettua ja laadukasta kriittistä journalismia. Ja sitä on siis myös Suomessa, runsaasti. Tekstilläni hain sitä, että epäkohdissa, epäonnistumisissa vellominen sen itsensä takia ei vie asioita eteenpäin. Se tuo klikkauksia verkossa ja ostotapahtumia kioskeissa ja kaupoissa eli plussaa mainostajille ja kustantajille, mutta ei muuten ole kehittävää, eteenpäin vievää.

Siis, ei kannata ihmetellä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s