Ihmisyys ja toisen kunnioittaminen

Olen seurannut pitkäaikaisten ystävieni kommentteja Ukrainan sodasta ja siihen liittyen myös pohdinnoista Suomen Natoon liittymisestä tai toki ensin jäsenyyden hakemisesta. Pohjaksi omille mietteille poimin Risto E.J. Penttilän mietteitä joulukuulta 2021. Hän totesi televisiossa, että tilanne on paljon vakavampi kuin Suomessa keskustellaan. Penttilä piti erittäin mahdollisena, että Suomi keskustelee jo helmi-maaliskuussa suoraan Yhdysvaltojen kanssa Nato-jäsenyydestä. Nyt voi todeta, että hänen analyysinsä osui oikeaan.

Ystävieni kommenteissa on jännittävää, että vahvasti Natoon suuntautuneet pohtivat, että enkö nyt ymmärrä ettei ei ole muuta vaihtoehtoa ja toisin päin tiukat katsovat minun olevan natokiimassa, sotahullu ja pohtivat, enkö ymmärrä mitään. Vaikuttaa se Natoon hakeminen tässä tilanteessa mielestäni järkevältä, mutta intomielinen sotakiihkoilija en ole ja eihän Naton vaihtoehtona näkeminen sitä tarkoita, mutta katsotaan mitä poliittinen johto päättää. Minun valtakirjani heillä on.

Olen sukulaisteni kanssa pohtinut ja käynyt läpi sotia, joissa isämme ja enomme olivat rintamalla ja äitimme ja tätimme kotirintamalla. Oma isäni kuuluu niihin, jotka eivät liikoja sodasta puhunut meille pojilleen. Uskon, että mieluummin hän olisi ollut menemättä sotaan, mutta vaihtoehtoja ei ollut. Onko Suomella nyt korkea turvallisuusriski. Poliittinen johto katsoo, että tällä hetkellä ei, mutta se ei tarkoita, etteikö sellainen voi tulla ajankohtaiseksi.

Venäjän sotavoimat näyttävät syyllistyneen samanlaisiin raakuuksiin kuin viime vuosina on syyllistytty mm. Afganistanissa, Syyriassa, ilmeisesti aiemmin Ukrainassa sekä aiemmin Balkanilla jne. Nyt tilanne koskettaa monia entistä enemmän, koska tapahtumapaikka on erittäin lähellä.  Eilisen ja tämän päivän kuvat ovat järkyttäviä, ahdistavia.  Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leon julkaissut tiedotteen, jossa hän toteaa mm.:

  • ”Nyt kirkon on korkea aika huomata, että se on kulkenut harhaan. Vetoan suoraan Moskovan patriarkka Kirilliin: muistakaa Jumalan edessä piispana ja patriarkkana antamanne lupaukset ja se, että niistä on kerran tehtävä tiliä kaikkivaltiaan edessä. Kristuksen tähden: herätkää ja tuomitkaa tämä pahuus! Käyttäkää vaikutusvaltaanne rauhan edistämiseksi ja tehkää kaikkenne, että tämä sota päättyisi. Siihen rukoilen teille Jumalalta nöyryyttä ja viisautta.

Viisaita sanoja joiden jatkeeksi toivon, että myös täällä Suomessa löytäisimme viisaita ratkaisuja. Ja vaikka olisimme keskenämme ratkaisuista eri mieltä, hyväksyisimme päätökset. Ihmisyys ja toisen kunnioittaminen ovat keskeisiä arvoja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s