Sukellus englantilaiseen yläluokkaan

Britannian pääministerin Boris Johnsonin asema maansa ja konservatiivipuolueensa johdossa heikkeni maanantai-iltana entisestään, kun televisiossa on kerrottu hänen kunniakseen järjestetyistä syntymäpäiväjuhlista. Lontoon poliisi on aloittanut tutkinnan tapahtumasta epäiltynä koronamääräysten rikkomisena. Poliisin mukaan tutkinnassa on useita vastaavanlaisia epäiltyjä sääntörikkomuksia. Johnson on puolustautunut sillä, että tuolloin kyseessä oli ollut työtapaaminen, eikä hän ollut täysin tietoinen rajoituksista. Tällä kertaa juhlat olivat selvästi yksityistilaisuus.

Itse olen koronan aikana koettanut pitää kiinni rajoituksista ja liikkunut mahdollisimman vähä. Jos olen liikkunut, olen käyttänyt maskia, huolehtinut etäisyyksistä ja käsihygieniasta. Monet monituiset kerrat olen tuittuillut itsekseni ihmisille, joita nämä asiat eivät tunnu kiinnostavan. Rokotuksista olen pitänyt huolen ja tänään saan kolmannen.

Aikaani olen kuluttanut monella tavalla kuten lukemalla ja katsomalla televisiosarjoja. Kirjoissa on menossa Rosa Liksomin Väylä, mutta se ei auta sukeltamaan englantilaiseen yläluokkaan, jossa tuollainen ylimielisyys ja piittaamattomuus, josta Johnsonia syytetään, näyttää olevan arkea.

YLE on näyttänyt aikanaan mm. sarjat Lewis, Isä Brown ja hänen laumansa sekä Midsomerin murhat. Olisinko katsonut kaikista jokaisen jakson, yhteensä ehken noin 250 jaksoa. En osaa sanoa, onhan sarjoilla ikää ja vuosien varrella niitä olen katsonut. Viime aikoina olen katsonut sarjojen alkupäätä. Oikeastaan jokaisessa päähenkilöt ovat tekemisissä yläluokan ja näiden ajattelumaailman kanssa. Isä Brownissa yhtenä päähenkilönä on Lady Felicia Montague, joka ei ehken ole tyypillisin sosiaalisen luokkansa edustaja.

Hyvin usein törmää ajatteluun, jossa nuo yläluokkaan, jossain sarjassa käytetään ilmaisua vanhoihin englantilaisiin sukuihin kuuluvat henkilöt katsovat asioita lähtien siitä mitä he omistavat ja mitä heille kuuluu. Ajatus siitä, että lait koskisivat myös heitä, tuntuu näille henkilöille vieraalta. Suvun tai perheen maine ja kunnia menee lain yli ja ohi.  Myös väkivallanteko, äärimmäisessä tapauksessa murha on hyväksyttävissä, jos se voidaan perustella perheen kunnialla.  Kaikki nämä sarjat ovat fiktioita, joten sukellukseni voidaan katsoa myös olevan hyppäys tyhjään, kuviteltuun altaaseen. Toisaalta annan itselleni luvan uskoa, että aivan irti todellisuudesta nuo kuvaukset ja arvoasetelmat eivät ole.

Entä miten tämä kaikki liittyy Boris Johnsoniin? Tietyssä tilanteessa ihmisille tulee se mielikuva, että suositukset, ohjeet, määräykset ja lait koskevat muita, ei minua. Jos monessa maassa ihmiset eivät ajattelisi näin, olisi kulkutauti nimeltään Covid -19 ollut vaikutuksiltaan ehkä lievempi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s