Joulupuu on rakennettu

Aamulla puhuttiin radiossa talvipäivän seisauksesta, joululauluista ja Joulusta. Otin esille ”Aino Vennan joulu” levyn ja kuuntelimme sen. Suosittelen levyä, se on kaiken kaikkiaan hieno levy, upeita tulkintoja. Yksi kappaleista on ”Joulupuu on rakennettu”, se ei ole ainoastaan uusi sovitus vaan myös uusi sävellys.

Levyn kuunteleminen sai minut miettimään monenlaisia asioita, sai minut hyppäämään uutisvirtaan viime päivinä ja miettimään maatamme itsenäisyyspäivän tuntumassa.

I

Ystäväni Leo pohti facebook- sivullaan keskustelua Ylen sivuilla vanhusten hoidosta. Marja Jylhä oli kriittinen valintojen ja suuntautumisen kanssa. Hän muistutti, että meillä vanhukset elävät yhä pitempään. Esim. yli 90- vuotiaiden kohdalla kotona asuminen ei välttämättä ole enää turvallista. Tulkitsin, että hän painotti kuinka ikääntyessä kuitenkin vanhenemisen lainalaisuudet tulevat esille. Suora lainaus on ” Ihmisen raihnaisuusvaihe elämän loppupuolella ei ole kadonnut mihinkään. Tätä eivät päättäjät ole professori Marja Jylhän mielestä aidosti ymmärtäneet.”

Jylhä toteaa myös, että on itsestään selvää, että ihmisen paras paikka on olla kotona niin kauan kuin se on mahdollista. Itse ajattelen samoin kuin Jylhä, että viimeaikaisissa keskusteluissa on kuitenkin unohdettu tämä: niin kauan kuin mahdollista. Tosiasiallisesti on tultu tilanteeseen, että ihmisen täytyy olla kotona. Kärjistäen mietin, että nykyisen hallituskoalition näkökulmasta vanhus ja hänen omaisensa ovat rintamakarkureita, jos he eivät liputa kritiikittä kotona asumisen puolesta.

II

Toinen asia, jossa todellisuus hukkuu, on köyhyys. Voisin tietysti kirjoittaa pitkiä eri ryhmistä, työttömistä jne. Tiivistän asian tällä kertaa elämiseemme täysin erilaisissa maailmoissa. Itse olin viime viikon lopulla Kuopiossa päihdeseminaarissa, jossa mm. Jani Kajanoja, Tuomas Kurttila ja Jorma Niemelä, toivat omissa puheenvuoroissa esille köyhyyden vaikutuksen. Terveys on jo yksi asia, jossa eriarvoisuus näkyy, taloudellinen eriarvoisuus heijastuu aikanaan terveyteen ja kertautuu monissa asioissa. Näin ajattelen

Ajelin kotiin ja kävin Matkuksen kauppakeskuksessa, Vastaavanlaisia kauppakeskuksia maamme on täynnä. Ruokajonoissa ja näissä kauppakeskuksissa käyvät eri ihmiset. Ehkä kauppakeskuksissa käy niitä ihmisiä, joitten rahat eivät aina riitä, mutta velaksi eläminen on mahdollista. Niin kauan kunnes perintätoimistot tulevat kimppuun. Tämäkin on kärjistys. Mutta kauppakeskusten kiilto sumentaa arjen, se toinen Suomi, ne ihmiset joiden rahat eivät riitä, unohtuvat. Mutta ne ovat niitä, me ollaan me.

III

Tänään on Kansainvälinen lasten oikeuksien päivä, jolle Suomi liputtaa. Samana päivänä yli tuhat sosiaalialan työtekijää ja opiskelijaa vetoaa päättäjiin lastensuojelun kestämättömän tilanteen parantamiseksi. Allekirjoittajien mukaan yhtä sosiaalityöntekijää kohden voi olla enimmillään jopa 80 lapsiasiakasta.

Vetoomuksessa sosiaalityöntekijät kertovat, kuinka he ovat seuranneet voimattomina rakenteellista lasten ja nuorten heitteillejättöä, jota lastensuojelutyön krooninen aliresursointi saa aikaan useissa kunnissa.

IV

Tänään uutisoitiin myös eroista elinajan odotteessa eri puolilla Helsinkiä. Erot ovat yhteydessä eri alueiden asukkaiden koulutukseen ja tuloihin. Mitä korkeampi koulutus ja paremmat tulot, sen korkeampi on odotettavissa oleva elinikä. Ja toisinpäin: mitä matalampi koulutus ja pienemmät tulot, sitä vähemmän vuosia on keskimäärin elettävänä.

Tutkija Netta Mäki kertoo, että suurin osa terveydessä esiintyvistä alue-eroista johtuu rakenteellisista tekijöistä, eli siitä, että hyvätuloiset asuvat useammin samoilla alueilla ja pienituloiset toisilla alueilla..

V

Eikö Suomessa ole mitään hyvää, voidaan minulta kysyä. On ja paljon on. Mutta näitä asioita ei saa unohtaa, emme saa unohtaa sitä Suomea, jossa kaikki ei mene hyvin. Ja yhteiskunnallisen eriarvoisuuden takana olemme me suomalaiset. Me valitsemme päättäjät, jotka tekevät ratkaisut, jotka joko poistavat tai syventävät eriarvoisuutta. Tällä hetkellä olemme valinneet syventämisen polun.

Hyvää Itsenäisyyspäivää Sinulle Suomi, joka täytät pian sata vuotta. Onnea!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s