Tietoverkosta ja perustoimeentulosta

Poika kritisoi omassa päivityksessään pienten paikkakuntien ongelmaa tietoverkkojen palveluntuottajien kanssa. Kun on yksi palveluntuottaja, olet sen armoilla. Kuulostaa ankaralta lausunnolta, mutta näin on. Voit joutua maksamaan ylihintoja ja et voi kovasti valittaa palvelun laadusta ja kohtelusta. Toista palveluntuottajaa kun ei ole. Pari kertaa on käynyt niin, että olemme viikonlopun ilman yhteyksiä, koska perjantain ja lauantain välisenä yönä sähkökatko tai muu vastaava on tiputtanut meidät verkosta. Tiedän missä vika on, mutta itse en voi mennä korjaamaan. Firma korjaa sen aikaisintaan maanantaina. Siis elämme tietoyhteiskunnassa.

Asia tuli mieleen kun mietin jälleen kerran toimeentuloon liittyviä ongelmia. Itse pärjään noiden tietoverkko-ongelmien kanssa. Mutta miten pärjää henkilö toimeentulotuen perusosalla 487,89 e/kk. Päivää kohden laskettuna se tekee reilun 16 euroa päivässä, on sitten pyhä tai arki. Käytännössä et voi tehdä mitään erityistä Perusosalla toimeentulotuen saajan tulee kattaa ravintomenot, vaatemenot, vähäiset terveydenhuoltomenot, henkilökohtaisen puhtauden ja kodin puhtauden menot, paikallisliikenteen maksut, sanomalehtitilaukset, puhelimen ja tietoliikenteen käyttö, harrastus- ja virkistystoiminnan menot ja vastaavat muut henkilön ja perheen jokapäiväiseen toimeentuloon kuuluvat menot. Meillä mainitaan aina, että toimeentulotuki on viimesijainen toimeentulotuen muoto. Mutta kun se on monelle pysyvä. Ja niiden muiden toimeentulon muotojen piiriin on hankala päästä.

Köyhyys ja toimeentuloon liittyvät ihmiset ovat usein kaukana päätöksentekijöiden ja keskiluokan arjesta. Meille on synnytetty ajattelumalli laiskoista ihmisistä, jotka eivät halua olla töissä ja haluavat elää vain ja ainoastaan toisten kustannuksella. Onhan sellaisia ihmisiä, on ollut kautta aikojen. Mutta kun on arjessa tekemisessä ihmisten kanssa, jotka saavat pientä palkkaa tai ovat tällä hetkellä pysyvästi toimeentulotuen varassa, miettii toistuvasti, onko tässä mitään järkeä. No ei ole. Ja pääosa heistä on kaikkea muuta kuin laiskoja.

Sosialidemokraattien nuoret ja SDP ovat esittäneet yleisturvamallin, joka on aktivoiva. Erilaisia kansalaispalkan ja perustulon vaihtoehtoja on esitetty useita. Käytännössä ei vaan mitään näytä syntyvän. Puhutaan, kuinka nuo mallit passivoivat ja kuinka kalliiksi ne tulevat. Ihmiset eivät halua mennä töihin, koska helpommalla saa rahan kotiin. Ratkaisu ei löydy pienentämällä toimeentulotuen määrää tai kiristämällä sen ehtoja. Työstä on tehtävä kannattavaa. Yksi, vähän esillä ollut keino, on maksaa sellaista palkkaa, että sillä tulee toimeen.

Välillä minusta tuntuu, että meille on rakennettu sisään näihin järjestelmiin se nöyryyttämisen rakenne. Monet sanovat, että se on ollut iän kaiken. En ole samaa mieltä, mutta ihmisten tarinoita kuunnellessa pohtii, että nyt se korostuu. Miten sitten toimii se ihminen, jolla ei ole verkostoja, jotka voisivat tukea häntä joko taloudellisesti tai edes neuvomalla, kulkemalla rinnalla ja pohtimalla vaihtoehtoja. Tilanne on hullu; jos joku erehtyy antamaan toimeentulotuen saajalle pankkitilille rahaa, tämä menettää sen toimeentulotuessa, koska on saanut muualta rahaa.

Viimeiset kaksi vuotta on pyöritelty Sote- ratkaisua. Saa nähdä koska se on valmis ja millainen se silloin on. Tähän perustoimeentuloon toivoisi samanlaista kiihkoa myös hallitukselle. Ihmisille, jotka eivät pärjää, kyse ei ole teknisestä asiasta. Kyse on arjessa selviämisestä. Kirjasin tuossa aiemmin sen, mitä toimeentulotuen perusosalla edellytetään katettavan. Ei ole helppoa, ei varsinkaan kun vielä osittain ne samat tahot, jotka kiinnittävät huomiota perustoimeentulolla kotona laiskotteleviin, haluaisivat karsia myös esim. kirjastojen rahoitusta.

Onko Suomessa tasa-arvoiset edellytykset pärjätä elämässä? No ei ole.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s