Päihderiippuvuudesta toipuminen- ei helppo juttu

Aamulehdessä nostettiin pyhänä esille Tampereen päihdehuollon ongelmia, ennen kaikkea huumehoitoon liittyviä ongelmia. Artikkelissa annettu kuva oli synkkä. Tilaajan, Tampereen kaupungin, edustajien mukaan ollaan menossa parempaan päin.

Kun aikanaan alettiin painottaa – sinällään järkevästi – avohoidon osuutta, jäi kuulematta se näkökulma että kaikille se ei riitä, vaan tarvitaan ajoittain pitkiäkin laitosjaksoja ennen kuin henkilöllä on voimavaroja jaksaa ja selviytyä arjessa. Se, että tarvitaan välineet selviytyä normaalissa arjessa, ei ole ihmeellinen älynväläys, vaan itsestäänselvyys. Mutta aina se ei onnistu sormia napsauttamalla, vaan tarvitaan aikaa ja mahdollisuuksia rakentaa pohja, jotta on realistiset edellytykset pärjätä. Ajamalla laitoshoitopaikkoja alas ja tekemällä laitoskuntoutukseen pääsy todella hankalaksi, noiden edellytysten rakentaminen on tehty monelle erittäin vaikeaksi.

Maassamme on ajettu vahvasti sisään kilpailutusta ja markkinoita. Kilpailutuksessa menestyy valitettavasti yhä paremmin hinnalla. Iso kuluerä on henkilöstö, henkilöstön määrää vähentämällä saadaan kuluja alas ja hoidon sisältöä muokkaamalla näin voidaan tehdä myös. Usein se merkitsee henkilökohtaisten kontaktien vähenemistä ja samalla laadun heikkenemistä.

Oli hyvä, että Aamulehti nosti huumehoidon ongelmat esille. Suomi on vastakkainasettelujen luvattu maa. Päihdehoidossa on taidettu saada lisäresursseja huumehoitoon vähentämällä niitä alkoholiongelmien hoidosta. Olemme tehostaneet avohoitoa heikentämällä laitoskuntoutusta. Ja kun noita kaikkia tarvitaan.

Paitsi vastakkainasettelujen olemme myös yhden totuuden maa. Päihdehoidossa löytyy niitä, jotka vannovat yhden totuuden, omansa, nimeen. Ja kuitenkin kuten yksi raitistunut henkilö sanoi, ei ole oikeata tapaa raitistua. Mutta ensin, pitäisi päästä toipumisen alkuun. Kun joku sanoo, että se on vain itsestä kiinni, hänellä on joko oman tiensä kautta se yksi totuus tai hän ei tiedä/ halua tietää kuinka pitkä ja vaikea prosessi päihderiippuvuudesta toipuminen usein on. Kyse on elämäntapojen muutoksesta, sosiaalisen ympäristön uudistamista, ja entisen sosiaalisen ympäristön asenteiden muutosta ja perusarvojen läpikäymistä.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s