Vaalit ovat takana

Vaalit ovat takana, joka on helpottava tunne. Toki nyt voi kritisoida monia asioita alkaen itsestään. Olisiko minun pitänyt satsata vaalikampanjaan enemmän, tehdä esim. lehtimainoksia ja mainostaa myös maksullisessa paikallislehdessä? Ehkä, ehkä se olisi tuonut lisä-ääniä, mutta asiaa on nyt mahdotonta todentaa. Henkilökohtaisesti minulla meni erinomaisesti, sain 37 ääntä enemmän kuin viimeksi ja jatkan seuraavan valtuustokauden.

Entä sitten puolueen tilanne ja menestys Mänttä-Vilppulassa? Ääniosuutemme kasvoi 3 prosenttia ja saimme 2 lisäpaikkaa. Tulos on hyvä, itse asiassa odotettu. Jo ennen vaaleja arvioin meidän saavan 13 paikkaa, arvioni valituistakin osuivat koko lailla nappiin, meniköhän 10 oikein. Koen meidän nostaneen esille oikeita asioita ja listamme oli todella hyvä. Emme nostaneet liiallisia toiveita, nostimme esille peruspalvelujen säilyttämisen ja kunnan velvollisuuden niistä

Vaalit menivät siis mielestäni pääosin hyvin. Mutta vain pääosin, sillä jäimmevaltakunnan tasolla puolueiden järjestyksessä kakkoseksi ja takapakkia tuli suurissa kaupungeissa. Kokonaisuudessaan puolueen ääniosuus laski 0,2 %. Olen sitä mieltä, että menestys saatiin niillä asioilla, jotka olivat minulle tärkeitä ja meille puolueena tärkeinä. Emme osanneet tuoda niitä asioita esille oikealla tavalla. Ja meiltä puuttui paikka paikoin oikeita kärkiteemoja ja ehdokkaita, kaikesta huolimatta.

Seuraaviin kolmiin vaaleihin näitä asioita ehtii kehittää, teroittaa ja kartoittaa uusia ehdokkaita. Ihmekonsteja ei ole, työllä se onnistuu. Mutta, jotenkin minusta tuntuu, että meillä on mahdollisuutemme ja me kykenemme ne hyödyntämään. Kuluneilla sanonnoilla ei tarvitse ripotella tuhkaa ylleen, vaan on puhallettava yhteen hiileen. Emme ole menneisyyden puolue, vaikka moni niin ajattelee ja ehkä toivookin. En puhu torjuntavoitosta, kohtuullisesta tuloksesta.

Kunnallisjärjestöt ja puolueen järjestökoneisto tekevät varmasti analyysiä onnistumisista ja kehittämisen paikoista. Mitä olen nähnyt ja kuullut, on niilläkin paikkakunnilla, joissa menestys ei ollut odotettu, on tehty kovasti hommia. Työn ja yrityksen puutteesta ei voida väkeä syyttää. Yksi ensimmäisistä paikkakunnista, joiden tuloksia katselin vaalien jälkeen, oli Lieksa. Se on ollut monella tavalla pinnalla viimeisten vuosien aikana, yhtenä esimerkkinä kriittinen suhtautuminen maahanmuuttajiin. Lieksassa tulos oli samat + 3 prosenttia kuin Mäntässä. Nämä eteenpäin menemiset ovat tärkeitä ja ne pitää myös muistaa, ei vain niitä paikkakuntia, joissa kaikki ei mennyt nappiin.

Vaalikampanjan aikana olen kirjoittanut kirjastoverkon säilyttämisestä ja koulutusmahdollisuuksien turvaamisesta kaikille. Ammatillinen koulutus on tärkeä, mutta viime kuukausien aikana on Mänttä-Vilppulassa erityisesti noussut pinnalle lukio ja sen toimintaedellytysten turvaaminen. Olen myös julkisen liikenteen kehittämisen ja lisäämisen kannalla. Onko se realistista? Mielestäni sen tulee olla realistinen vaihtoehto, emme voi edellyttää kaikilla olevan omaa autoa käytössä. Ja Mäntässä asumisesta ei saa sakottaa. Mäntässä tulee voida asua, vaikka käykin muualla töissä. Lisäksi kaupungin sisäisiä yhteyksiä tulee olla ja kehittää. Varhaiskasvatus, kuten ryhmäkokojen säilyttäminen pienempinä ja pyrkimys tulevaisuudessa myös maksuttomaan varhaiskasvatukseen ovat tärkeitä tavoitteita. Nämä ovat olleet sosialidemokraateilla esillä jo pitkään. Ryhmäkokoja Mäntässä kasvatettiin nyt päättyvän valtuustokauden aikana kaupunginhallituksen päätöksellä Keskustan, Kokoomuksen, Perussuomalaisten ja Vihreiden toimesta.

Kaikki puolueet ovat puhuneet liikuttavan yksimielisesti siitä, että mm. syrjäytymisen ehkäiseminen on keskeinen tavoite. Käytännön politiikassa tilanne on toinen. Kun vaalit ovat nyt takana , on mielenkiintoista nähdä mitä hallituksen puoliväliriihessä tapahtuu. Ehkä vaalitulos, jossa hallituspuolueet menettivät edellisiin kunnallisvaaleihin 5,8 % kannatuksestaan tuntuu jossain. Toivon, että toteamus ”ketään ei saa unohtaa” pysyy myös hallituksen tavoitevalikossa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s