Ajatuksia kunnioituksesta

Kirjoitin toissa viikolla facebook- sivulle päivityksen, jota kuvasin epätavalliseksi. Päivityksen lopussa oli linkki Sonja Aldénin esittämään kappaleeseen Omkring tiggar´n från Luossa Tuossa vaiheessa oli Jussi Halla-aho ilmoittanut ehdokkuudestaan puolueensa puheenjohtajaksi. Luin silloin muutaman jutun Perussuomalaisten linjauksista ennen kaikkea heidän puheenjohtajavaaliin liittyen. Maahanmuuttokriittiset kannanotot ovat nousemassa vahvemmin esille kunnallisvaalien alla. Arvelen, että ajatuksena on vaikuttaa ihmisten mielipiteisiin ja äänestyskäyttäytymiseen, mikä tietysti on puolueelle luonnollinen tavoite. Samalla ajatellaan, että ehkä ihmiset unohtavat sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen liittyvät ongelmat, tehdyt ja mahdollisesti vaalien jälkeen tulevat leikkaukset jne.

Uutisissa puhuttiin silloin myös Turkin vaaleista, tuolloin vielä tulossa olleista Hollannin vaaleista sekä Ranskan ja Saksan vaaleista. Kaikissa noissa vaaleissa näyttävät toisen aliarvioiminen ja viha nousevan keskeisiksi kysymyksiksi. Minun mielestäni näin on asian laita. Kuitenkin me kaikki olemme ihmisiä. Näen, että keskeisiä asioita ovat edelleen toisista välittäminen ja huolehtiminen. Ihmisarvo. Nämä asiat ovat keskeisiä myös kuntavaaleissa.

Mänttä-Vilppulan kaupunginvaltuustossa keskusteltiin eilen hyvinvointikertomuksesta sekä pohdittiin kaupungin lausuntoa luonnoksesta sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapauslainsäädännöksi. Kummatkin ovat aiheita, joissa välittäminen nousee esille, myös toisen kunnioittaminen. Keskustelu oli rapsakkaa, ehkä lähestyvät vaalit olivat syynä siihen. Luonnosta käytiin läpi suljetussa seminaarissa. Minulle kommentoitiin omista kannoistani mm., että ei täällä ole lehdistöä eikä yleisöä ja puhut politiikkaa. En minä lehdistölle ja äänestäjille puhunutkaan, vaan valtuutetuille ja kaupunginhallituksen jäsenille, jotka vaikuttavat ja tekevät kaupungin lausunnon omana motiivinani vaikuttaa lausunnon sisältöön. Valinnanvapauslaki lisää eriarvoisuutta ja myös maamme hallitus itse näkee siinä heikkouksia, vaikka esityksen on antamassa. Pääministeri Sipilä on todennut, että esityksestä annetut kannanotot otetaan vakavasti. Ne kannat, jotka ovat myös minun mielipiteideni tukena ja taustalla. Aika myönteinen lausunto meiltä on lähdössä. Myönteinen lausunto laista, joka lisää eriarvoisuutta.

Koin, että erilaisten kantojen tuominen ei ainakaan eilen ollut hyvästä. Puhuimme muutaman valtuutetun kanssa kuulemma politiikkaa ja sorruimme lillukanvarsiin. Kuitenkin käytimme sitä oikeutta ja velvollisuutta, joka valtuutetuilla on, käyttää puheenvuoroja ja tehdä esityksiä. Halusimme vaikuttaa ja tuoda näkemyksemme esille.

Valtuustossa ei eilen ehkä kunnioittaminen ollut kunniassaan. Ruotsalaisen työläiskirjailijan ja runoilijan tuotannossa toisten kunnioittaminen tulee hienosti esille. Läheisin hänen lauluistaan minulle on Luossan kerjäläinen. Tässä linkitän sen teille Sonja Aldénin esittämänä. Suomeksi sen ovat levyttäneet mm. Esa Niemitalo ja Hector. Kenen tahansa versiota kuunnellessa miettii idealistisesti, miksi emme voi välittää enemmän toisistamme ja kunnioittaa heitä. https://www.youtube.com/watch?v=N01MafJjiMY

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s