Kevyttä ja vähemmän kevyttä

Minulla on lukuisia kavereita, jotka eivät ymmärrä kiinnostustani urheiluun. Se ei ole heidän mielestään tärkeätä, merkityksellistä. Kuitenkin esim. jalkapallo on monelle kuin uskonto, se on elämän tärkein asia. Jalkapallon varjolla on myös sodittu.

Jalkapallosodaksi tai 100-tuntiseksi sodaksi nimitetään El Salvadorin ja Hondurasin välistä viisipäiväistä sotaa vuonna 1969. Maiden väliset kireät suhteet heijastuivat mellakointina jalkapallon MM-kilpailujen karsintaotteluiden yhteydessä, mutta sodan pääsyynä eivät olleet jalkapallo-ottelut, kuten populaarimyytti esittää. Otteluilla saattoi kuitenkin olla ratkaiseva merkitys maiden välien kiristymisessä. Usein sotien syyt ovat pitkällä ja syvällä, mutta joku asia on se, mihin sodan syttyminen liitetään. Tässä se oli jalkapallo-ottelu.

Hollannissa on tiettyyn aikaan syntynyt tuhansia poikia, joiden nimi on ollut Jari Litmasen mukaan Jari. Koetin etsiä netistä, mutta en löytänyt vahvistusta muistikuvalleni, että joku jalkapallohullu on laittanut Englannissa lapsensa etunimeksi suosikkijoukkueensa aloituskokoonpanon pelaajien etunimet. Kaikkea sattuu.

Kaivoin uutisen Suomen edellisen jääkiekon aikuisten maailmanmestaruuden ajoilta. Uutisessa Christer Holm Haaparannan poliisin tilannekeskuksesta toteaa, että onneksi Suomella ei ole tapana ottaa MM-kultaa kovin usein. Tuolloin 2011 jääkiekon maailmanmestaruutta Ruotsin puolelle juhlimaan lähteneet suomalaisfanit aiheuttivat pahoja järjestyshäiriöitä Haaparannassa. Expressen-lehden mukaan Haaparanta muistutti sotatannerta. Poliisin tietoon tuli useita tappeluita, pahoinpitelyitä ja yksi yliajo. Paheksuntaa herätti myös useiden Ruotsin lippujen polttaminen.

Itse olen kiinnostunut urheilusta, ehkä olen urheiluhullu. Mutta ei se urheilu nyt elämää suurempi asia ole. Olen tottunut joukkueurheilussa kannattamaan joukkueita, jotka pääsääntöisesti eivät ole tottuneet voittamaan sarjojaan. Olen kiertänyt katsomassa jalkapalloa ja jääkiekkoa eri puolilla Suomea, usein myös alempien sarjatasojen pelejä. Ulkomailla en ole käynyt kovin usein pelejä katsomassa, toistaiseksi. Joukkuepeleissä olen loppujen lopuksi oppinut hyväksymään sen itsestäänselvyyden, että parempi on se, joka tekee enemmän maaleja tai pisteitä. Ja se joukkue on myös tulosurheilun logiikan mukaan voittaja.

Salaliittoteoriat liittyvät peleihin ja lajeihin, joissa on tuomareita mukana. Nyt sekä Ruotsin että Kanadan joukkueet ovat todenneet, että he olivat parempia kuin Suomi, mutta tuomarit ratkaisivat pelin. Ne suosivat heidän mukaansa Suomea, koska turnaus pelataan Suomessa. Niin, omien suosikkijoukkueitteni kohdalla olen useasti miettinyt samoin eli että tuomarit sortavat, mutta pikkuhiljaa ja usean protestoinnin kautta olen oppinut, että häviön syynä on ollut se yksinkertainen syy, että toinen teki enemmän maaleja. Siis se oli parempi. Kanadalaiset toteavat vielä, että odottakaa ensi vuonna, kun pelataan Kanadassa. Niin, se on siis kotijoukkue. No jos he voittavat, he olivat paras. Piste.

Suomi pelaa illalla nuorten maailmanmestaruudesta. Kävi miten kävi, toivottavasti ei tapella eikä poltella lippuja. Itkeä saa, sillä onhan urheilu tärkeä ja vakava asia, mutta ei elämää suurempi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s