Yön ainoa valopilkku

”Taksin katolla vilkkuu yön ainoa valopilkku”, lauloi Tuomari Nurmio kauan aikaa sitten. Lainasin tuota hiljattain kommentoidessani suunnitelmia junaliikenteen lopettamisesta mm. Vilppulaan. Jääkö taksi ainoaksi välineeksi päästä kotiin myöhäisiltä työmatkoilta vaikka Helsingistä?

Asiaa voi tutkailla niin, että kuka käskee asua paikkakunnilla, joilla ei ole vetovoimaa? Mitä niin, ei ole vetovoimaa. Mäntässä on mm. runsaasti katsojia vetänyt taidemuseo, jonka kävijöistä osa tulee juuri junalla. Paikkakunta on sinällään viihtyisä ja mukava paikka asua. Eli kyllä Mänttä-Vilppulassa on vetovoimaa. Ja toisaalta, olemme saaneet vahvan lupauksen koko maan tasavertaisesta kehittämisestä ja asuttuna pitämisestä. Pitäisikö tässä edes olla huolissaan?

Kun ilmoitus junavuorojen lopettamisesta tuli, oli kai lähes samanaikaisesti laitettu hakemus ainakin alueemme poistettavia junavuoroja korvaaviksi linja-autovuoroiksi. Asiassa on pari ongelmaa. Vuorot olisivat markkinaehtoisia eli hinnat lienevät aivan toisenlaisia kuin junalla. Mitkä sarjaliput kelpaisivat niihin vai kelpaavatko mitkään? Ja linja-auto ei kulje raiteilla, eli jos tavaraliikenteen halutaan säilyvän raiteilla, kustannukset sille varmaan kasvavat, koska jakajia ja käyttöä olisi vähemmän.

Pitäisikö tässä edes olla huolissaan? En tässä vaiheessa ole. Esityksen vastustus paitsi alueellamme myös laajemmin muilla karsittavilla reiteillä on todella vahvaa. Käytännössä koko Vanhan Pohjanmaan radan ja Jyväskylä – Haapamäki välin lopettaminen on saanut alueen kunnat ja muut toimijat vahvasti liikkeelle. Yhteinen näkemys ja asiassa liikkeelle lähtö on tuotu hyvin esille. Kyllä liikenne jatkuu myös 27.3.2016 ja sen jälkeen, uskon. Toistaiseksi.

Huoli ei kuitenkaan häviä ja se saa eri muotoja. Jos tämä ei ollut ensimmäinen kerta kun noiden rataosuuksien liikenteen lopettaminen oli esillä. Niinpä en usko sen olevan myös viimeinen kerta. Meille on siis tehtävä joukkoliikenne edullisemmaksi ja houkuttelevammaksi. Se on kokonaistaloudellisesti mukaan lukien myös vaikutukset ympäristöön edullisempi kuin yksityisautoiluun nojaava liikenne tai meidän kaikkien muuttaminen suuriin kaupunkeihin.

Huolen eri muotoja on myös linja-autoliikenne ja sen ympärillä liikkuva uhka. Isojen kaupunkien välillä liikenne toimii ja se on edullista, vielä. Mutta tappioksi ei kukaan loputtomasti voi liikennettä tai muuta yritystoimintaa harjoittaa. Väinö Paunu Oy:n toimitusjohtaja Martti Paunu on todennut, että suurten kaupunkien välisen hintahulabaloon maksajat ovat vähemmän kannattavien reittien matkustajat. Me Mänttä-Vilppulassa asuvat kuulumme heihin.

Rautatieliikenteen ja aseman säilyttäjissä on niitä, jotka kyseenalaistavat linja-autoliikenteen tuen, esim. seutulippujärjestelmän. Tuossa vastustamisessa ei ole mielestäni mitään järkeä. Ei linja-autoliikenteen tuen lopettaminen rautateitä pelasta. Ja osa ihmisistä asuu kaukana asemista, maanteiden varrella. Uudet mahdollisesti korvaavat reitit eivät automaattisesti korvaa heille välttämättömiä yhteyksiä, ellei niitä laiteta korvaamaan. Ja edelleen, kuinka kauan nuo markkinaehtoiset korvaavat linja-autovuorot säilyvät, koska ne eivät ole kultakaivoksia. Ei ole kauaa siitä kun Keuruun ja Tampereen väliltä loppui pikavuoropari, koska se ei ollut taloudellisesti kannattava.

”Taksin katolla vilkkuu yön ainoa valopilkku”, oma huoleni ei rajoitu noihin Vilppulan vuoroihin. Itsekkäästi ajatellen minun tarvitsee päästä myös Varkaudesta Joensuuhun työni takia. Se on minulle tärkeä. Ja monelle muulle se ja muut lakkautusuhan alla olevat reitit ovat vielä tärkeämpiä. Esityksen tekijät saattavat nojata siihen viisauteen, että kukaan ja tässä tapauksessa mikään ei ole korvaamaton. Hallitukselle, joka loppujen lopuksi vastaa päätöksestä, voi sanoa tässäkin asiassa että järjen käyttö ei ole kiellettyä, se on suotavaa ja välttämätöntä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s