Niin, mieti mitä sanot

Edellinen blogini oli otsikolla ”Mieti mitä sanot”. Se on nyt vielä ajankohtaisempi pohdinnan aihe. Edelliseen voi lisätä myös sen, että mieti mitä teet.

Kun pohdin, että mieti mitä teet, saattaa moni tekijä itse asiassa olla hyvin tietoinen tekemistään asioista. Viime viikonloppuna Jyväskylän rallien aikoihin Suomen vastarintaliikkeen mielenosoitukseen osallistuneet uusnatsit pahoinpitelivät kolme ihmistä. Teko vaikuttaa täysin tietoiselta. Tosin osa asiaan liittyvistä kommenteista on sisällöltään ollut teon kohteita syyllistäviä: he saivat mitä hakivat. Siis mitä?  Niin, olen tulkinnut osan kirjoituksista sellaisiksi, että läsnäolollaan ja keskustelullaan näiden aktivistien kanssa pahoinpitelyn kohteet oikeuttivat pahoinpitelyn. Tosin itse en ymmärrä, että on mitään perusteltua syytä pahoinpidellä toista.

Pitkän linjan sosialidemokraattinen poliitikko Liisa Jaakonsaari varoitteli hiljattain osan perussuomalaisista taholta tulevasta uhriutumisesta nyt käynnissä olevan keskustelun myötä. Pitkän linjan sosialidemokraattinen vaikuttaja Matti Putkonen vaikuttaa nyt perussuomalaisten rriveissä ja hän näyttää käyttävän tätä taktiikkaa. Perussuomalaiset ovat peruneet Turussa toritapahtuman perusteluna heihin kohdistuneet epäoikeudenmukaiset syyttelyt ja provokaation uhka. Koen liikkeen olleen hätävarjelun liioittelua ja myös irtopisteiden keruuta.

Palaan alkuun eli mieti mitä teet. Olen jakanut facebookissa Salla Saarisen ajatuksia arkipäivän rasismista. Heidän tuttavaperheen ”Etelä-Afrikasta adoptoitu 10-v poika joutui hiljattain muutaman tytön pahoinpitelemäksi leikkipuistossa. Potkuja jalkoihin ja mahaan. Ensin oli saanut kuulla olevansa neekeri ja raiskaaja. Vihapuhetta ja rasismia tämän päivän Suomessa”. Mieti mitä teet? Tämä kirjoitukseni on mietittyä. Nuo tytöt, ymmärsivätkö he vielä täysin mitä tekivät. Ehkä, ehkä eivät. Joka tapauksessa he joutuvat tutkinnan kohteeksi tekemisestään, teko ei häviä minnekään. Meillä Suomessa tuntuu nyt aika lailla hyväksytyltä, ylevältä(huh huh huh…) käyttää termejä raiskaaja, mutiainen jne. Mihin se vie, mitä siitä seuraa?

Ihmisen historiansa tunteminen kulkee yhä lyhyemmällä jänteellä. Viikkolehti Seurassa kirjailija Jari Tervolta on kolumni ”Rasistien tyhmyys on todiste siitä, että suomalainen geeniperimä kaipaa pikaista rikastamista”. Jutussaan Tervo muistuttaa myös suomalaisten maastamuutosta Ruotsiin. Jutun alku kertoo siitä, mitä mamut ovat täällä Suomessa tehneet, mm. Fazerit, Finlaysonit jne. Kirjoittaessani kuuntelen Ruotsissa asuvan Darya Pakarisen esitystä  Suomalainen neekerilaulu.  ”Oi suomalainen, suomalainen baby ja suomalainen leidi, kai kumpaakin kuin ihmistä voi aina rakastaa”. Tuon kappaleen sanat kertoivat suomalaisten halusta olla tasaveroisia ruotsalaisten rinnalla. 1974 ilmestyneellä Siirtolaisen tie levyllä olleen sanoituksen on tehnyt Arvo Salo. Kyse ei ole nyt sen ihmeellisemmästä asiasta kuin että voisimme kohdella toisiamme ihmisinä. Vai onko se niin vaikeaa?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s