Hallitusta odotellen

Kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Alexander Stubb kertoi viime viikolla, että nyt tämä uusi hallituspohja on saanut kahdessa tunnissa enemmän aikaan kuin edellinen hallitus neljän vuoden aikana, Näin, vaikka uutta hallitusta ei ole vielä muodostettu.

Tänään iltapäivällä saamme kuulla miten hallitusneuvotteluissa on edistytty. Tänään hallituspohjan on tarkoitus käsitellä, ehkä myös sopia linjauksista, jotka liittyvät EU-politiikkaan, ulko- ja turvallisuuspoliittisiin kysymyksiin sekä maahanmuuttopolitiikkaan. Keskustelu Yleisradion asemasta on noussut viikonloppuna esille, eli näytetään sovittavan myös yksityiskohtaisista asioista, vaikka ennen vaaleja puhuttiin hallitusneuvottelujen puitteissa ennen kaikkea strategisesta ohjelmasta. Kritiikkiä uutta hallituspohjaa kohtaan on ollut jo aika lailla, mikä on ymmärrettävää osin pettymyksestä, mutta osin myös asiasyistä johtuen. Taustalla on ollut huoli eriarvoistumiskehityksestä ja arvokonservatismista. Huolettaahan tämä suunta esimerkiksi minua, mutta edelleen, neuvotteluissa olevalla hallituspohjalla on eduskunnassa edelleen 124 kansanedustajaa. Jos hallitus syntyy, se on äänestäjien valinta, ei minulla ole siihen veto-oikeutta.

Britanian ja Puolan vaalit ovat antaneet tukea EU- kriittisille, konservatiivisille ja myös maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuville kannoille. Mitä se vaikuttaa hallituksen linjauksiin? On mahdollista, että seuraavat neljä vuotta vedetään Suomea vahvasti konservatiiviseen suuntaan. Esimerkkeinä suunnanvaihdosta toimivat Puola ja Unkari. EU aikoo ensi viikolla esittää jäsenmailleen kiintiöjärjestelmää, joka jakaisi EU:hun pyrkivät pakolaiset nykyistä tasaisemmin jäsenmaiden kesken. On mielenkiintoista nähdä, miten hallitusneuvotteluissa olevat puolueet suhtautuvat tähän ajatukseen.

Niin, ensin näiden puolueiden on kuitenkin päästävä sopimukseen ohjelmasta. Voi olla, että Soini ja Stubb vievät ja Sipilä vikisee, jolloin vahva konservatismi ajaa Keskustan omien ajatusten ohi. Toisaalta kovin paljon niitä omia ajatuksia ei ole vielä tuotu esille ja puheenjohtaja Sipilän linjoista ei vielä ole kovin paljon tietoa. Paljon on siis vielä auki.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s