Hallituspohdintoja

Joku lehti arvioi mahdollisia seuraavia ministereitä. Edelleen puhutaan Juha Sipilän linjauksista 12 ministeristä. En tiedä, onko se hyvä ratkaisu. Joskus on syytetty edellisen hallituksen ministerimäärää, kokonaisuutta pirstaloituneeksi, ei kokonaisuudeksi ollenkaan. Ministerien ja valtiosihteerien määrän vähentämisen kerrotaan tuovan myös niitä kaivattuja säästöjä. Kun sama kokonaisuus, hallitus,  puristetaan 12 ministeriin käsiin, palaset saattavat kasvaa liian isoksi.

Iskelmissä on puhuttu Helsingin herroista ja on käsketty koko valtiovallan haistaa paska. Virkamiesvaltaisuudesta on suomalaista hallintoa syytetty. Ministerit itse eivät valmistele asioita, tarvitaan koneistoa. Koneisto joka tapauksessa muuttuu jonkun verran. Tai sitten edellisen hallituksen aikana valmistelu tapahtui osittain oman ajattelutavan vastaisesti, omia mielipiteitä ja linjauksia vastaan. Tai sitten se tapahtuu nyt niin. Ehkä virkamiesten määrän täytyy kasvaa, jotta asiat saadaan valmisteltua kunnolla. Eroavaa hallitusta ja sen edeltäjää syytettiin asioiden huonosta valmistelusta.

Käy valmistelussa suhteessa omiin mielipiteisiin kummin päin tahansa, virkamieskoneiston merkitys uudessa mallissa joka tapauksessa kasvaa. Vaikka itse pyrin eduskuntaan, äänestäjien pitäisi muistaa poliitikoiden rajallisuus asioiden hallinnassa ja tiedossa. Ei se, että tuee valituksi eduskuntaan tai julistautuu sillä varmuudella asiantuntijaksi,  tee ihmisestä asiantuntijaa. Hyviä ministeriehdokkaita on, mutta välttämättä he eivät ole puolueidensa nokkimisjärjestyksessä kärkipäässä. Tämä ei ole happamia sanoi kettu pihlajanmarjoista- ajattelua, vaan mielestäni kohtuullisen kelvollista pohdintaa.

Lopuksi mietin, että hallitukseen voisi valita ministereitä myös eduskunnan ulkopuolelta. Demareita en ole edelleenkään hallitukseen tyrkyttämässä. Mikäli asia olisi minusta kiinni, SDP ei olisi hallituksessa. Emme saaneet siihen äänestäjiltä valtakirjaa. Jos Keskusta ei tee Juha Rehulasta sosiaali- ja terveysministeriä, kelvollisia vaihtoehtoja olisivat Kokoomuksen Laura Räty ja Perussuomalaisten Mauno Vanhala. Miksi? Vaikka Rädyn kanssa olen todella monesta asiasta eri mieltä, erittäin paljon eri mieltä, kumpikin on ollut Sote- prosessissa vahvassa roolissa, heillä on näkemyksiä ja he tuovat jatkuvuutta. Mutta veikkaan, että ministeriautoja jaettaessa kumpikaan heistä ei ole viidessätoista ensimmäisessä rivissä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s