Vaativa suoritus

Elämäni ensimmäiset eduskuntavaalit ehdokkaan roolissa ovat loppusuoralla. Samalla kertaa kyse on ollut sekä ultrapitkänmatkan juoksusta että todellista herkkyyttä vaativasta pikajuoksukisasta.

Viikko sitten kirjoitin seuraavaa:

”Noiden pohjalta tulee itsellä mieleen pari nostoa. Lankalauantain reissun mitta oli auton mittarista katsottuna 302 km. Kävin miettimään reissulla läpi kyllästymispistettä: kun saman naaman näkee eri tellingeillä noin 2 – 300 kertaa, ajattelee mm. (1) mitä se maksaa ja (2) väsyvätkö ihmiset naamaan ja tyyppiin.”

Vauhti näyttää vain kisassa kiihtyneen. Itse olen tiivistänyt tahtia viimeiselle kahdelle viikolle ja pyrin käymään vaalipiirimme läpi mahdollisimman kattavasti. Eilen minulta kysyttiin, ajanko myös Hervannan ja hervantalaisen asiaa. Vastaus oli kyllä. Yksi kampanjassani esille nousseista tavoitteista on ollut koko Pirkanmaan tasapuolinen kehittäminen. Mäntän taajamassa asuvana tiedän Mänttä-Vilppulan asioista ja tarpeista parhaiten, mutta jotta meidän aluettamme voidaan kehittää ja saada sille tukea, tulee asenne koskea samoin koko muuta maakuntaa. En unohda Tamperetta, mutta myös esim. Mänttä-Vilppula, Virrat, Kihniö ja Punkalaidun ovat olennainen osa maakuntaamme.

Täältäpäin tulee ehdokkaalle matkakilometrejä runsaasti, menee minne tahansa. Kun lähtee jonnekin, siellä kannattaa myös kuluttaa aikaa. Usealla paikkakunnalla on samalla pienellä pläntillä meidän ehdokkaiden lisäksi myös muiden ryhmien ehdokkaita, meneillään on kova taistelu äänistä. Monella ehdokkaalla poikkeamiset näyttävän olevan nopeita, alle puoli tuntia ja eteenpäin. Jo nimeä saaneilla ehdokkailla se saattaa riittää ja kun ei ole kauaa, ei ainakaan joudu vastaamaan moneen hankalaan kysymykseen. Mainonnan luoma mielikuva dynaamisesta ja varteen otettavasta vaihtoehdosta säilyy. Äänestäjän näkökulmasta tuo ei ole mielestäni säännöllisesti toistuvana vakuuttavaa toimintaa.

Yhtenä mielikuvana on jäänyt se, että paitsi meiltä ehdokkailta ja tukiryhmiltä vaaditaan jaksamista, sitä samaa vaaditaan myös äänestäjiltä. Esitteiden ja erilaisten oheistuotteiden tarjonta on mittavaa. Tavara, kuva, toisten kehut ja kynä eivät vain anna kuvaa siitä mitä ehdokas tietää ja mitä mieltä hän on asioista. Toivon, että viimeisen viikon aikana te lukijat pidätte meitä ehdokkaita tiukoilla, kysytte mielipiteitä erityisesti omalta kannaltanne tärkeistä asioista. Kaikesta emme varmasti ole kanssanne samaa mieltä, mutta sellaisen ehdokkaan saa vain ryhtymällä itse paitsi aktiiviseksi äänestäjäksi myös vaikuttamaan politiikassa sen rakenteiden mukaan puolueissa ja valitsijayhdistyksissä.

Entinen kansanedustaja Jörn Donner mainosti kirjallisuutta toteamalla ”lukeminen kannattaa aina”. Äänestäminen kannattaa myös aina, nyt jälleen jokainen annettu ääni on ratkaisevassa asemassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s