Tarvitaanko meillä enää vaaleja?

Kirjoitin myös facebookiin tämän pohjana muutaman ajatuksen tulevien vaalien näkymistä ja niihin liittyvistä ilmiöistä. Kannatusluvut ovat siis siinä vaiheessa, että demarit on edelleen toiseksi suurin puolue, vaalien yksi häviäjistä. Voittajiksi ennustetaan Keskustan ohella Vasemmistoliittoa ja myös Vihreitä. Jälkimmäisille muutokset vaalipiireissä saattavat tuoda myös lisäpaikkaa, olemassa oleva äänikynnys kahdessa uudessa, isossa piirissä on matalampi kuin vanhoissa.

Taloustutkimus on ennakoinut kannatuskyselyjen perusteella Keskustalle 56 paikkaa, meille 35. Eroa on turhan paljon, mutta hyvä puoli on siinä, että haasteita jatkotyölle löytyy, myös mahdollisuus näyttää vaaleilla olevan merkitystä..

Itse olen pitkään kritisoinut gallupdemokratiaa, jossa politiikan linjan määrittelee kannatuskyselyt. Mietin puolittain vakavasti, tarvitsemmeko enää itse asiassa vaaleja, raastavaa kilpailua, johon hukkuu yhteistä rahaa ja monen omaa rahaa. Kokoomuksen Eero Lehti näyttää hoitavan vaalit hienosti puolestamme, taloudellisesti huomattavasti halvemmalla Taloustutkimus Oy:n kautta. Ihmiset ilmoittavat keitä kannattavat ja koneet laskevat ja jakavat paikat.

En tiedä, omistaako Lehti enää Taloustutkimuksen, mutta lähden siitä, että omistaa. Hän ja hänen puolueensa kritisoivat toistuvasti julkisen talouden laajuutta, sitä pitäisi purkaa. Eilen ja tänään on YLE uutisoinut voimakkaasti Taloustutkimuksen tekemiä vaalien ennusteita ja lisäksi on puhuttu kolmen taloustutkimuslaitoksen Ylen pyynnöstä tekemästä vertailusta eduskuntapuolueiden vaaliohjelmien talous- ja työllisyyslinjauksia. Ne ovat hyviä juttuja, tarpeellisia juttuja, vai mitä? Ovatko nämä sen julkisen palvelun yrityksen olennaista tehtävää? Kriittisestä otteestani huolimatta pidän niitä informatiivisina, hyödyllisinä. Mutta ei niitä varmaan ilmaiseksi tehdä. Mikä siivu julkisen talouden sopeuttamistarpeesta saataisiin hoitumaan, jos esim. nämä toimeksiannot loppuisivat? Mitä ajatellaan julkisen sektorin – valtion ja kuntien – yhä kasvavasta konsulttiyritysten käytöstä tekemään suunnitelmia, valmistelemaan isoja ratkaisuja. Ovatko ne kaikki tarpeellisia? Yksityisen sektorin näkökulmasta ajatukseni lienee huono, koska se toteutuessaan kaventaisi yksityistä toimeliaisuutta.

Kriittinen suhtautumiseni gallupeihin ei johdu Demareiden mielestäni edelleen huonoista luvuista, vaan niiden harjoitettavaa politiikkaa heikentävästä vaikutuksesta. Vaalien alla puolueiden erilaiset näkemykset ovat korostuneet, toivottavasti asetelma säilyy myös vaalien jälkeen eli politiikka olisi palannut politiikkaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s