Lupauksia herättävää aikaa

Olin lauantaina SDP:n Pirkanmaan vaalistartissa Tampereella. Tilaisuus oli mukava, paikkana Koskikeskus tarjosi mahdollisuuden tavata ja ennen kaikkea näyttäytyä suurelle määrälle ihmisiä. Palanen ohjelmaa oli Jenni Pellisen vetämä neljän ehdokkaan haastattelu lavalla. Yksi kysymys koski, mikä olisi paikka minne haluaisi mennä. Erilaisia vaihtoehtoja nousi esille, yksi oli metsä.

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma totesi eilen, että kenellekään ei voi antaa puhtaita papereita viime viikkojen, erityisesti viimeisten päivien menosta eduskunnassa. Olen samaa mieltä, siinä mielessä mentiin metsään. Taustalla saattaa olla ajatus, kuinka vaalien jälkeen saadaan estettyä tiettyjä asioita, ehkä tiettyihin asioihin saadaan joidenkin mielestä aikaan vielä kovempia kuureja. Keskustan Juha Sipillä puhui hallituspuolueiden luottamuspulasta ja oli huolissaan, mitä asialla on vaikutusta äänestysinnokkuuteen. Itse en puhuisi jälkimmäisestä mitään, vaan painottaisin äänestämisen tärkeyttä. Sillä vaikka äänestysprosentti olisi 20, valittaisiin eduskunta ja se tekisi päätökset. Ja nyt ovat tulossa vaalit, joiden jälkeen vedetään todennäköisesti suuntaa aivan eri tavalla kuin ennen

Toiset poliitikot sanovat, että ehdokkaiden ei pitäisi antaa lupauksia. Omat vaalilupaukseni Ylen vaalikoneessa olivat (1) Perehdyn päätettäviin asioihin, (2) Liikun aktiivisesti vaalipiirissä myös vaalien välillä ja (3) Olen hyvin tavoitettavissa. Niistä on helppo pitää kiinni. Minulle on esitetty toiveita Natoon liittyen, eläkkeiden indeksikorotukseen ja nuorten työllistämiseen sekä koulutuskysymyksiin. Kun nämä asiat tulevat esille, niissä on hyvä lähteä liikkeelle ajatuksista, joita olen myös vaalikoneissa tuonut esille. En ole innostunut Natosta, indeksien jäädyttäminen ei sytytä pienituloisten osalta. Nuorten työllistäminen ja tasa-arvoiset koulutusmahdollisuudet ovat minulle tärkeitä.

Otsikko ei tullut noista, vaan netissä olevissa erilaisista lupauslistoista, mm. koulutuslupaukset, ympäristölupaukset jne. Vielä en ole sitoutunut mihinkään, vaikka esim. noista kahdesta löydän paljon omia ajatuksiani. Näyttää, että osa meistä ehdokkaista ei enää ole pysynyt luvussa niistä lupauksista, joita he ovat antaneet. Vaikka yksi lupaus on ollut se, että ei anna lupauksia. Osa lupauksista kääntyy toisiaan vastaan, varsinkin kun on kyse lupausten taloudellisista vaikutuksista.

Koulutuslupauksen lupauksia ovat (1)Koulutus on maksutonta, (2) YTHS kaikille korkeakouluopiskelijoille, (3) Opintotukea ei heikennetä ja (4) Koulutuksesta ei leikata. Näistä kaikista voin olla samaa mieltä. Luonnonsuojeluliiton 4 tavoitetta ovat (1) vapaiden virtojen suojelun on oltava pysyvää, (2) turpeen polton lopettaminen on tärkein ilmastopoliittinen teko, (3) kaivostoiminta kestävälle pohjalle ja (4) eurooppalainen Suomi tarvitsee toimivan ympäristöhallinnon ja hyvän lainsäädännön. Myös moni näistä tavoitteista sopii minulle, mutta kannan ottamiseksi tarvitsen vielä lisää tietoa niiden hyödyistä ja haitoista. Uudelle hallitukselle on esitetty 2 – 5 miljardin leikkausvaatimukset. Nämä ja monet muut lupaukset allekirjoittaneiden ehdokkaiden on mietittävä, miten he sopeuttavat nuo puolueidensa esittämiin leikkauslistoihin.

Säästö- ja leikkauslistat ovat monelle tärkeitä ja he kertovat niiden olevan välttämättömiä. Jos niitä aletaan toteuttaa, on hyvä pohtia myös, onko 5 miljoonan säästö, joka aiheuttaa toisessa menoluokassa viiveellä 15 – 20 miljoonan kustannuslisäykset, todellinen säästö. Mielestäni ei.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s