Nopeita ajatuksia

Helsingin Sanomien etusivulla komeili torstaina Kokoomuksen mainos, jossa tuotiin esille heidän vaihtoehtoonsa kituuttamiselle ja Kreikan tielle. Se oli työ. Ei kovin uutta avaava ehdotus, sitä työtä kaikki haluavat tarjota. Työtä inhimillisillä ehdoilla ja niin, että työstä saatavalla palkalla myös pärjää.

Vaalikoneiden täyttämisessä on kulunut yllättävän paljon aikaa. En usko, että olen lait-tanut kovinkaan monta keskenään ristiriitaista vastausta, mutta vannomatta paras. Vaalikoneissa on kysytty myös kantaa siihen, tulisiko eduskunnan säätää laki, joka sallii verkkovalvonnan Suomen poliisille ja turvallisuusviranomaisille. En ole sellaisen ajatuk-sen takana.

Kokoomus painottaa omassa kampanjassaan sitä, että meidän tulee siirtää työehdoista päättäminen sinne, missä asiat tiedetään, paikalliselle tasolle. Monissa asioissa asioista sovitaan jo paikallisella tasolla. Mutta työntekijöillä on oltava perusturvallisuus. Viimei-sen parin päivän aikana olen kuullut tapauksista, joissa työpaikoilla työnantajan taholta annetaan tietoja kolmannelle osapuolelle yksittäistä työntekijää koskevista asioista, esim. taloudellisesta tilanteesta, joka kuuluisi tietosuojan piiriin. Se ei ole oikein. Näistä esimerkeistä sanotaan todennäköisesti, että ne ovat poikkeustapauksia. Useampi tie-tooni tullut tapaus antaa aiheen miettiä, onko ilmiö luultua yleisempi. Työntekijöitä voidaan syyttää laiskoiksi tai epärehellisiksi, se ääni kuuluu kauas. Työntekijän turva on heikompi. Tietosuoja ja yksityisyyden suoja, joista on jo säädetty lailla, eivät näissä ta-pauksissa ole toteutuneet.

Mielestäni suomalaiset yrittäjät ovat pääsääntöisesti reiluja. Suurimmassa osassa työ-paikkoja asiat hoituvat hienosti. Mutta miten käy, jos työntekijää ja hänen oikeuksiaan suojaava verkko puretaan? Kokoomus esittää, että karsitaan kieltoja ja puretaan jokai-sen uuden pykälän tieltä kaksi vanhaa. Toivottavasti työntekijöiden asemaa turvaavia pykäliä ei pureta heidän vauhdillaan kahmalokaupalla.

Syyttelemällä mikään ei parane. Nyt on tilaisuus katsoa mitä me puolueissa sanomme ja valita se perusta, jonka pohjalta mennään eteenpäin. Seuraavat vuodet ovat joka tapauksessa haastavia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s