Henkilökohtainen kontakti

Pääsin osallistumaan Turussa Sosiaalityön tutkimuksen päiville. Päivien teemana oli nyt Eriarvoisuus ja sosiaalityö. Yhteiskunnallisen eriarvoisuuden vastustaminen ja heikoimman puolelle asettuminen on aina muodostanut sosiaalityön yhden keskeisen ytimen ja eettisen periaatteen. Eriarvoisuuden lisääntymisen on todettu vaikuttavan yhteiskunnan eheyteen ja sosiaaliseen koheesioon.

Sote- uudistuksen suuntaviivat on tehty valmiiksi jo moneen otteeseen. Niiden suuntaviivojen mukaisesti ei ratkaisuja ole tehty, alueille ja kunnille on tärkeää pitää palvelujen laatu hyvänä niiden omalla alueella, mikä on hyvin ymmärrettävää. Solidaarisuus, tasa-arvoiset palvelut eri puolella maata tai saman maakunnan alueella eivät näytä jatkossa toteutuvan.

Mielikuva siitä, miten palvelut eri alueilla tai kunnissa ovat toteutuneet, vaihtelee asian esittäjän mukaan. Yleisessä keskustelussa nousevat esille säästöt, joita on tehty. Moni päättäjä on tyytyväinen tehtyihin säästöihin. Se mitä lukujen takana on, jää usein käsittelemättä. Sosiaalityöntekijän taustalla työelämään tulleena joutuu toteamaan, että sosiaalityön, sosiaalipalvelujen kehittäminen on jäänyt turhan vähälle huomiolle. Sektori nousee esille kriisien kautta, sitä hyvää mitä on tehty, ei nähdä. Sama toistuu kehittämisen osalta, sinne ei ole satsauksia tehty.

Suomi on tietoyhteiskunta, haluamme olla sellainen. Sosiaali- ja terveyssektorilla puhutaan innovaatioista ja niitä haetaan jatkuvasti. Teknologian käyttö on laajenemassa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Sen kysyntää on arvioitu lisäävän yhtäältä teknologian kehitys toisaalta väestön vanhenemisen aiheuttama hoidon ja hoivan tarpeen kasvu. Teknologian merkitystä on perusteltu sillä, että toimintakyvyiltään heikentyneitä, raskastakin hoitoa tarvitsevia ihmisiä hoidetaan yhä useammin pitkään kotioloissa. Hoitoalojen työvoimapulan on todettu olevan myös kasvussa. Teknologia tarjoaa uusia vastauksia ikääntyvän yhteiskunnan haasteisiin mutta nostaa samalla esille suunnitteluun, soveltamiseen ja seurauksiin liittyviä kysymyksiä. Siksi teknologiaa on välttämätöntä tarkastella myös eettisistä näkökulmista.

Nykyisiä ja tulevia päättäjiä on hyvä muistuttaa eettisistä näkökulmista. Samoin on tärkeä miettiä asiakkaiden toiveita ja näkökulmia, kohtaavatko tehtävät linjaukset ja asiakkaiden toiveet todella toisiaan. Sosiaalityön tutkimuksen päivillä nousi vahvasti esille se, mitä ihmiset edelleen kaipaavat: kasvokkaista kohtaamista toisen ihmisen, työntekijän kanssa. Tuntuu, että meillä ei siihen ole kuitenkaan varaa. Riittääkö muutaman minuutin tapaaminen päivässä, jossa käydään katsomassa että mitään ei ole vialla?

Turussa teemana oli Eriarvoisuus ja sosiaalityö. Käykö niin, että tulevaisuudessa myös henkilökohtaisesta kontaktista, vuorovaikutuksesta toisen ihmisen kanssa tulee tuote, jonka saa kun on riittävästi rahaa maksaa siitä. Muille riittää se tarkastaja, joka käy katsomassa, että mitään ei ole vialla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s